Pottodds inom Poker

Pottodds är ett av de mest grundläggande koncepten inom pokerstrategi, och något som är vilt diskuterat på var och varannan pokerblogg.

Hela konceptet bygger på att spelaren väger hur mycket han måste satsa för att syna mot hur stor den totala potten är. Kostar det spelaren 20 kronor att syna en pott på 100 kronor så säger man att spelaren har ett pottodds på 5 till 1. Det skulle alltså kosta spelaren 20 kronor att få chansen att vinna de 120 kronor som ligger i potten. Satsningen räknas till den totala potten så fort som spelaren bestämt sig för att han vill syna. Så fort spelaren har satsat sina pengar har han i enlighet med reglerna i poker ingen möjlighet att få tillbaka dem, förutom genom att vinna potten. Detta gäller förstås både när man spelar live och i poker online.

Hur använder man sig då av pottodds? Jo, genom att spelaren vet hur stora pottodds han har så väger han ihop dessa med vilka kort han har och vilka kort han tror att motspelarna har. På så sätt kan spelaren bilda sig en bättre uppfattning om huruvida det lönar sig att syna eller inte. För att veta hur stor chans spelaren har att träffa den hand han siktar mot så använder man något som inom pokerstrategi kallas för ”outs”. I korthet så handlar “outs” om hur lätt det är att få den hand spelaren söker. Till exempel så har spelaren fler ”outs” för att få par en om han satsar på att få stege. En tumregel är att för varje ”out” spelaren har så har han 4% chans att träffa rätt kort på turn och river.

När spelaren har vägt chanserna att få sin hand mot pottoddsen ser han om det lönar sig att syna eller inte. Självklart är verkligheten mycker mer komplicerad än såhär. Spelaren vet till exempel inte vad motståndarna sitter på för händer – men att räkna pottodds gör att spelaren får en bättre uppfattning om hur han ska spela sina kort.