Har övertag på gästerna

Shakhtar Donetsk är ukrainsk fotbolls stora hopp när det kommer till spel ute i Europa. De är ofta bra i Champions League och har fällt många stora klubbar. Det är inte ofta det tar dem särskilt långt i turneringen dock. Bara vid ett enda tillfälle har de tagit sig till kvartsfinal. Då slog de Roma i två matcher i åttondelsfinalen. De båda har mötts i tävlingssammanhang vid fyra tillfällen, alla i Champions League, och Shakhtar har vunnit tre av dem. Det är inte ofta Ukrainarna håller nollan. Bara en gång på de 13 senaste matcherna har de lyckats. Ingen av de 13 senaste i Champions League har heller slutat oavgjort. Målvakten Pyatov har gång efter annat stått för en tavla som haft stor betydelse för laget. Det gäller att alla brasilianska importer ser till att ösa på i offensiven för att misstagen bakåt inte ska påverka alltför mycket.

Inte hållit nollan borta på över tio år

Roma ligger aningen efter Napoli och Juventus i Serie A, men lyckades vinna den svåra Champions League-gruppen före Chelsea och Atletico Madrid och förlorade bara en enda match längs vägen. Roma har haft en tuff period där de gick sju raka matcher utan att vinna, men är tillbaka på rätt spår med tre raka segrar nu. Inget av lagen de har mött kan påstås lika svårspelade som Shakhtar dock. Det är sjätte gången på de sju senaste försöken som Roma tagit sig till slutspel i Champions League. Det är dock tio säsonger sedan de var i kvartsfinal och de har förlorat sju av sina åtta senaste slutspelsmatcher i turneringen. Senast de lyckades hålla nollan på bortaplan i Champions League var mot Lyon. 2007. Det är alltså över tio år sedan. Därför tror vi att de får svårt att lyckas mot ett hemmastarkt Shakhtar. De har dessutom bara vunnit en av sina tolv senaste bortamatcher.

Speltips – Roma släpper in i andra

Shakhtar har slagit Roma i tre av de fyra Champions League-matcher de mötts. När de drabbar samman i åttondelsfinalen så tror vi att hemmasegern ligger nära till hands. Roma släpper alltid in mål på bortaplan och vårt speltips blir att gästerna släpper in mål i andra halvlek. 1,75 gånger pengarna hos SuperLenny.

Publicerad: 2018-02-19

Skribent: Tobias Ljungkvist