Sverige förvånande gruppetta

När det stod klart vilket Sveriges motstånd i VM-kvalet skulle komma att bli var det nog många svenska supportrar som suckade. Den tuffa gruppen med Frankrike, Holland och Bulgarien gjorde att vägen till VM såg lång och krokig ut. Med fyra omgångar kvar är Janne Andersson och hans lag etta i gruppen före Frankrike på samma poäng och tre pinnar framför trean Holland. Det är fortfarande långt kvar, men chanserna att Sverige invaderar Ryssland 2018 ser ut att vara ganska stora. Med fyra vinster, ett kryss och en förlust har svenskarna spelat in 13 poäng och gjort 12 mål. Fyra insläppta är bäst i gruppen, och det är den starka defensiven som varit lagets signum. Det har varit svårt för motståndet att skapa de riktigt, riktigt vassa chanserna. Sverige står på fem raka matcher utan förlust om man räknar in träningsmatcher, och i kvalgruppen är bortamatchen mot Frankrike den enda förlusten. I senaste matchen i kvalet tog svenskarna revansch och slog Frankrike med 2-1 efter att Lloris stått för en tveksam insats på övertid. Toivonen drog till direkt och satte Sveriges andra mål i öppen bur. Om formen har bibehållits så ska de kunna slå Bulgarien.

Små chanser för Bulgarien att avancera

Fjärde plats i gruppen och ett taskigt läge inför avslutningen. Det ser ut som att Bulgarien kan glömma ett VM-slutspel under nästa år, även om chansen så klart fortfarande finns. Tre vinster och tre förluster har det blivit och den senaste mot Vitryssland förlorades med 2-1 på bortaplan trots stort spelövertag. Bara ett mål på 19 skott håller inte i den typen av matcher som bara ska vinnas. Med nio poäng är Bulgarien fyra bakom ledande Sverige, men med en tuff avslutning där de tre kommande matcherna är mot just Sverige, Holland och Frankrike. Hoppet för bulgarerna står till att det starka hemmaspelet fortsätter då både denna matchen och den kommande mot Frankrike spelas på Vasil Levski-stadion i Sofia. Vårt speltips innebär dock att deras vinstsvit bryts på torsdagskvällen. I första matchen mot Sverige blev det förlust med 3-0 och på de nittio minuterna avlossade Bulgarien inte ett enda skott. Sveriges 20 skott talar sitt tydliga språk – det var klasskillnad. Med träningsmatchen mot Japan (förlust med hela 7-2) inräknad har det blivit tre vinster och fyra förluster på de sju senaste matcherna.

Speltips – Sverige sätter stopp för hemmasviten

Med starka resultat sedan Janne Andersson tog över rodret har Sverige klättrat till en 19:e plats på FIFA:s världsranking, medan Bulgarien har halkat ner till en 52:a plats. För tio år sedan låg bulgarerna på plats 18. Det ska vara skillnad mellan lagen och det tror vi också att det är. Sverige verkar ha träffat rätt med sitt lag medan Bulgarien fortsätter leta efter det vinnande konceptet. Vårt speltips är svensk seger och 2:an ger oss 1,90 gånger pengarna.

Publicerad: 2017-08-25

Skribent: Tobias Ljungkvist