I högstaligan säsongen 2013/14

Hemmalaget Eintracht Braunschweig har en Bundesligatitel från 1967 som största merit. Senast de var uppe i den tyska högstaligan var säsongen 2013/14 efter en andraplats i 2. Bundesliga säsongen dessförinnan. En 18:e plats gjorde att det blev andraligan igen, men under den gångna säsongen har saker och ting fallit väl ut och man har alltså tagit sig till ett playoff mot Wolfsburg, som kom på 16:e plats i 1. Bundesliga. Braunschweig låg på direktuppflyttningsplats fram till den näst sista omgången då en rejäl 6-0-smäll på bortaplan mot Arminia Bielefeld, på blott 15:e plats, räddade sig själva från nedflyttning. I matchen efter kunde dock lagets bäste målskytt Domi Kumbela sätta 1-0 tidigt i matchen innan Karlsruhe kvitterade till 1-1 efter en dryg kvart. Innan första halvlek var slut hade Julius Biada satt slutresultatet 2-1.

Ingen bra avslutning

Wolfsburg tittar tillbaka på en ytterst problematisk säsong. De blev tyska mästare säsongen 2008/09, men därefter har det gått utför. Förstaplatsen blev till en åttondeplats säsongen efter, och bortsett från 2014/15, då man var tvåa bakom Bayern München, har det varit i de regionerna man återfunnits när tabellen räknats samman. I år var man dock inte bättre än att man med nöd och näppe klarade direktnedflyttning och istället får kvala för att hålla sig kvar. Det är ett lag med mycket rutin – spelare som vunnit både EM och VM – men det gäller att få ut kunnandet i spelet också. Med två vinster på de nio avslutande matcherna visade man inte alls upp någon vidare form. I den sista matchen mot Hamburg blev det förlust med 2-1. Mittbacken Knoche knockade in 0-1 med huvudet, men hemmalaget gjorde 1-1 efter en halvtimmes spel och i matchens slutskede kom också HSV:s segermål.

Svensk målskytt i Braunschweig

För svensk del kunde det vara trevligt med ett bra resultat för Braunschweig, då Christoffer Nyman (tidigare IFK Norrköping) är näst bästa målskytten i laget med sina 11 fullträffar på 31 matcher. Jämfört med Wolfsburgs Mario Gomez är han dock något efter. Gomez har gjort fler mål under den gångna säsongen än vad hans lagkamrater mäktat med tillsammans. 18 totalt i alla turneringar.

Speltips – Ett mer rutinerat Wolfsburg tar hem segern

Vi tror att Wolfsburgknyter ihop säcken och avslutar säsongen med en vinst på Eintracht Arena. Det skiljer dryga fyra mil mellan städerna rent geografiskt, men rent fotbollsmässigt så skiljer det mer. Vargarna har inte gjort någon bra säsong, men får försöka revanschera sig till nästa. Braunschweig får samla ny kraft i andraligan och göra en ny satsning uppåt.65.

Publicerad: 2017-05-28

|
Uppdaterad: 2017-11-30 11:54:00

Skribent: Tobias Ljungkvist