Succé för Conte

Chelsea tog hem premier League efter en imponerande säsong. Med sju poängs marginal ner till Tottenham på andraplatsen blev det omedelbar succé för tränare Antonio Conte under hans första säsong i England. Nu vill han och laget spä på det hela ytterligare genom att slå till med en dubbel och även ta hem FA-cupen. Med 20 gjorda mål är Diego Costa ett ständigt hot, och även om hans spel inte alltid är så roligt för motståndarna kan ingen ta ifrån honom att han är grymt giftig och inte bör ges många centimetrar i straffområdet. Hazard har efter någon mellansäsong hittat tillbaka till sitt rätta jag och varit viktig för de blå. Med 28 insläppta mål på 36 matcher har även Courtois visat varför han anses vara en av de skickligaste burväktarna i världen. I backlinjen har inte John Terry varit något förstaval, men han fick avsluta sin karriär med en ligatitel. Frågan är om han också får speltid i lördagens final.

Missar Champions League för första gången på två decennier

Arsenal har varit lite upp och ner under säsongen. De har haft tuffa perioder och de har haft bättre perioder. Kraftigt utskällda lyckades de knipa en femteplats i ligan, en poäng bakom Liverpool. Femteplatsen innebär att Arsenal missar Champions League-spel nästa säsong. Det blir det första CL-slutspelet på 20 år utan Gunners, och det är helt klart en missräkning för Wenger och hans lag. Naturligtvis har det börjat florera en del rykten om spelare såsom Alexis Sanchez, som varit lagets bäste under säsongen. Med sin glöd är det många gånger han som stått upp när andra har fallit. Frågan är om Arsenal får behålla honom. Med 24 gjorda mål blev han trea i Premier Leagues skytteliga och satte dubbelt så många bollar i nät som lagets näst bäste målskytt, Olivier Giroud. Den tidigare Chelsea-målvakten Petr Cech (11 säsonger i Chelsea) är säkerligen sugen på att visa sin förre arbetsgivare vad de gått miste om, även om det är David Ospina som stått flest cupmatcher.

Vägen till final

Det blev till slut fem förluster för seriesegrarna som avslutade ligasäsongen med sex raka vinster. 5-1 mot jumbon Sunderland senast. I FA-cupen har man slagit ut Peterborough, Brentford och Wolves innan man stötte på Manchester United i kvartsfinalen. Kanté kunde där sätta matchen enda mål i inledningen av den andra halvleken. Mot Tottenham i semin satte Willian två mål i 4-2-segern. Hazard och Matic stod för ett varsitt. I Arsenal avslutades ligaspelet med fem raka vinster. 3-1 mot Everton var bra, men samtidigt fick man göra tre byten på grund av skador. Sanchez, Xhaka och Paulista fick alla utgå och det är frågetecken kring deras status. Troligt är dock att alla tre är redo för spel när det väl närmar sig match. Chelsea i sin tur är skadefritt, så när som på unge Loftus-Cheek. Arsenal har tagit sig till finalen genom att slå Preston, Southampton, Sutton United och Lincoln City. I semifinalen mot Manchester City blev det jämnt – 1-1 efter 90 minuter – och gick till förlängning där Alexis Sanchez stod för det enda målet.

Speltips – Det här är Chelseas säsong

Arsenal må vara cupspecialister, men vi har svårt att se hur de ska rå på ett skadefritt Chelsea. Chelsea spelar stabilt och gör ytterst få misstag, och vi väljer helt sonika att spela 2:an till oddset 1.80 hos SuperLenny.

Publicerad: 2017-05-22

Skribent: Tobias Ljungkvist