Hemmastarka

Atletico Madrid ligger alltså trea, 15 poäng bakom ledande Real Madrid. Deras säsong har varit bra, men inte fullt så bra som de tre senaste säsongerna där de bland annat lyckats vinna ligan en gång och har spelat två finaler i Champions League. Atletico är ett lag med mycket starkt försvarsspel, vilket de visat gång på gång. Bara 26 insläppta på 37 matcher är solklart bäst i hela ligan. Däremot har målskyttet inte riktigt kunnat matcha Reals och Barcas. Laget har bara en förlust på de 13 senaste matcherna och har lyckats vinna nio av dem. I den senaste matchen hamnade man i underläge mot Real Betis men ett backmål av Stefan Savic räddade krysset, 1-1. I matchen innan det var det Eibar som slogs tillbaka. Matchens enda mål gjordes av Saul Niguez.

Helspanskt

I Bilbao har man någonting så ovanligt som en helspansk trupp. Det är bara Laporte, som är spansk/fransk, och Williams, spansk/ghanan, som har dubbla medborgarskap. Laget ligger på den sista platsen för europaspel kommande säsong, men sjuan Real Sociedad har precis lika många poäng – 63 stycken. Det är Bilbaos målskillnad som är bättre. Sociedad spelar borta mot Celta Vigo och kan vid vinst passera Athletic och stjäla nästa säsongs Europa League-spel i sista omgången. Bilbao har varit bra på hemmaplan och har bara två förluster – både Real Madrid och Barcelona har vunnit med uddamålet. I bortaspelet är man inte fullt så bra. 20 inspelade poäng gör att man är det tionde bästa bortalaget i ligan den här säsongen. Laget hade fyra raka vinster, men har sedan förlorat mot Alaves borta, 1-0, och kryssat hemma när Leganes var på besök, 1-1.

2-2 senast

Senast Atletico och Athletic möttes blev det 2-2. Koke gjorde 0-1 redan i den tredje matchminuten, innan Lekue och de Marcos vänt och gett Athletic ledningen. Griezmann, som varit en av Atleticos absolut bästa spelare under säsongen, kunde sedan sätta 2-2-målet tio minuter från slutet. Just Griezmann har gjort 16 mål, exakt lika många som Athletic Bilbaos Aduriz. Den förstnämnde har betydligt fler assists dock.

Speltips – Athletic Bilbao kan sluta drömma

Det svaga bortaspelet och det faktum att de möter Spaniens tredje bästa lag gör att vi tror att Athletic Bilbao kan glömma spel i Europa League nästa säsong. Atletico är helt enkelt snäppet bättre, även om de inte kan göra någonting åt sin tabellposition. Vi väljer att spela 1:an till oddset 2.05 hos Unibet.

Publicerad: 2017-05-20

Skribent: Tobias Ljungkvist