Manchester City – Manchester United

Det var med stor fasa världens publik såg Zlatan Ibrahimovic segna ihop efter sin landning. Att det tog illa, det förstod man direkt. På reprisbilderna såg det mycket, mycket otäckt ut. Kraftig översträckning bakåt i knät, och nu ett par dagar senare vet vi att Zlatan är borta länge från fotbollen. För manchester Uniteds del innebär det ett enormt avbräck, då Zlatan stått för det mesta i målväg den här säsongen. Hur hans frånvaro kommer att påverka laget nu när det drar ihop sig vet vi inte riktigt ännu. På torsdagen kan vi få åtminstone en fingervisning när United tar sig till grannen City och Etihad Stadium för en av säsongens mest prestigefulla Premier League-matcher.

Inför mötet skiljer det bara en poäng mellan lagen, och femteplacerade United kan vid vinst faktiskt klättra förbi både fyran City och trean Liverpool. Pool har dessutom två matcher mer spelade.

Endast en förlust hemma

Hemmalaget City har två raka vinster. 3-1 hemma mot Hull och 0-3 på bortaplan mot Southampton. Innan det åkte man på en förlust borta mot serieledarna Chelsea, 2-1, och hade faktiskt tre raka oavgjorda matcher. På hemmaplan har City bara förlorat en match den här säsongen, också den gången mot Chelsea. Det är ett svårspelat ljusblått lag.

Börjar komma igång

I Europa League tog sig manchester United vidare med ett nödrop mot belgiska Anderlecht. 1-1 i första mötet och 1-1 i andra mötet på hemmaplan var kanske inte vad man förväntade sig och det var många rödklädda som drog sig en suck av lättnad när Rashford kunde trycka in 2-1-bollen under förlängningen. I ligaspelet har man haft svårt med två saker. Avgöra matcher och förlora. Senaste förlusten var för 24 omgångar sedan, i oktober mot Chelsea. Många oavgjorda har dock gjort att man inte tagit de poäng man egentligen räknat med. Tre raka vinster nu på slutet har varit viktiga.

United klart bättre senaste mötena

Manchester City hade en fin svit och vann fyra raka möten med United under 2013 och 2014. Därefter har linjerna dragits om och United har istället tre vinster och en oavgjord på de fem senaste mötena. City gick segrande ur den senaste Premier League-matchen de båda lagen spelade. 2-1 den gången, efter att De Bruyne och Iheanacho gjort 0-1 och 0-2 för City. Ibrahimovic kunde sedan sätta 1-2, men därefter var det stopp. De har dock mötts ytterligare en gång efter det – i Ligacupen. Då var det United som drog det längsta strået och kunde vinna med 1-0 efter mål av Juan Mata.

Massor av spelare skadade

Skadeläget är inget vidare för de ljusblå. En halv potentiell startelva lär missa Unitedmatchen. David Silva, John Stones, Bacary Sagna är sannolikt inte redo för spel, medan det är större hopp för Aguero och Fernandinho. Unge Gabriel Jesus kan möjligen vara spelklar. Och inte är situationen bättre för United. Vi har redan avhandlat Zlatan Ibrahimovic, men även Marcos Rojo har skadat sitt knä. Världens dyraste spelare, Paul Pogba, riskerar att missa matchen och Ander Hererra är ett frågetecken. Mata, Smalling och Jones är alla borträknade, och unge James Wilson är sedan tidigare borta på grund av sin knäskada.

Speltips

Ett United som inte kan förlora mot ett City som bara fått stryk i en hemmamatch under säsongen. En varsin vinst under säsongens tidigare möten. Båda enormt skadedrabbade, och vi tror det hänger mycket på truppens bredd. Där känns City starkare, och vi tror att Pep Guardiola fortsätter gäcka José Mourinho. Vi väljer att spela 1:an till oddset 1.90 hos Unibet.

Publicerad: 2017-04-24

Skribent: Tobias Ljungkvist