En man sitter vid datorn och spelar poker online hos en pokersajt.

Sedan nätpokern introducerades i slutet på 90-talet och början av 2000-talet har onlinepokern vuxit enormt. I dag är nätpoker en global industri som gör det möjligt för såväl nybörjare som erfarna spelare världen över att njuta av poker var som helst och när som helst. Det enda som behövs är en mobil, dator eller surfplatta och tillgång till Internet.

Att välja rätt pokersajt är dock avgörande för en positiv spelupplevelse. En bra pokersajt bör inte bara erbjuda en mängd olika spel och turneringar, utan också vara säker och stabil. I den här artikeln kikar vi närmre på vad du som spelare bör titta efter när du letar efter en bra pokersajt att spela hos.

Så väljer du rätt pokersajt

När man letar efter en bra pokersajt bör som sagt titta på mer än spelutbudet hos de olika sajterna. Man bör till exempel även kika på hur de jobbar med säkerheten, vad de har för rykte och hur användarvänlig pokersajten är. Man bör också fundera över vad man själv vill att pokersajten ska erbjuda.

Här är en checklista som hjälper dig hitta en pokersajt som passar dig:

 • Granska pokersajtens säkerhet och licensiering
 • Kika på vad pokersajten har för support
 • Undersök vilka betalmetoder som erbjuds och hur villkoren för transaktionerna ser ut
 • Titta på vad sajten har för spelutbud
 • Kolla in om pokersajten har några bonuserbjudanden och vad de i så fall har för villkor
 • Undersök sajtens användarvänlighet
En stämpel där det står licens. Stämpeln är blå och lite sliten.

Under de kommande rubrikerna kan du läsa mer om de olika stegen i checklistan.

Säkerhet och licensiering

Säkerhet är A och O när man letar efter en bra pokersajt. Därför bör man kolla upp att sajten använder avancerad krypteringsteknik för att skydda användarnas personuppgifter och finansiella information. En säker sajt bör också ha en bra pokerklient som är testad av en oberoende part samt arbeta aktivt med att upptäcka fusk och oegentligheter vid borden.

En viktig aspekt i säkerhetsbedömningen är att kika efter vad pokersajten har för spellicens. En bra pokersajt ska ha en spellicens från en seriös myndighet som ställer höga krav gällande säkerhet och rättvist spel. Är du bosatt i Sverige rekommenderar vi att du väljer sajter med svensk spellicens. Då vet du att alla vinster är skattefria och att spelbolaget granskats av Spelinspektionen. Väljer du en sajt som är licensierad utanför EU behöver du tänka på att du måste skatta på dina vinster. Detta gäller även i vissa fall när man spelar hos pokersajter licensierade inom EU. Därför ska man välja sajter med svensk licens om man vill vara helt säker på att vinsterna är skattefria.

Säkra och trygga pokersajter bör också främja ansvarsfullt spel. Pokersajter med svensk licens har förbundit sig till detta och erbjuder bland annat verktyg för spelbegränsning, länk till ett självtest där man kan testa sina spelvanor och har direktlänk till Spelpaus där man kan stänga av sig från allt licensierat spel i Sverige.

Support

En annan viktig faktor när man letar efter en bra pokersajt är kvaliteten på kundsupporten. En bra pokersajt bör erbjuda snabb och effektiv support så att spelarna kan få hjälp med eventuella frågor eller problem utan krångel. Allra helst bör supporten hålla öppet dygnet runt så att man kan få hjälp omedelbart. I dag erbjuder de flesta sajter support via live chatt, men en del har även support via e-mail och telefon.

Bild på ett kontokort

Betalmetoder

Som spelare bör du också kika efter om pokersajten erbjuder betalmetoder som passar dig. En bra sajt ska erbjuda betalmetoder du känner dig trygg och bekväm med. Titta också på ifall sajten tar ut några avgifter på insättningar och uttag. De flesta sajter har avgiftsfria insättningar och uttag så överväg att välja en annan sajt om de inte erbjuder avgiftsfria transaktioner.

Spelutbud

En annan viktig aspekt är förstås spelutbudet. En bra pokersajt ska erbjuda ett brett utbud av de spel och format du är intresserad av. De ska också erbjuda spel med insatsnivåer som passar dig.

Gillar du spel som Texas Hold’em och Omaha är det inga problem att hitta bra sajter att spela hos. Dessa spel hör till de mest populära och erbjuds hos alla pokersajter. Är du intresserad av andra pokerspel kan du däremot behöva leta lite efter en bra sajt.

Användarupplevelse

Man bör också tänka på användarvänligheten och leta efter sajter som har en smidig pokerklient som fungerar bra i både mobila enheter och i datorer. En pokerklient som är lätt att navigera i, snabb och responsiv förbättrar spelupplevelsen markant. Det ska också gå smidigt att spela vid flera bord samtidigt, ändra färg på kortleken och göra andra typer av användarinställningar som passar de personliga preferenserna.

Klienten bör förstås även vara pålitlig och stabil så att man får en så sömlös spelupplevelse som möjligt.

Någon håller i en guldfärgad biljett med texten bonus. Biljetten föreställer en poker bonus.

Bonusar

Många pokersajter erbjuder bonusar till sina spelare. Även om en bonus kan förhöja spelupplevelsen och ge dig som spelare mer att spela för bör du inte låta dig lockas av bonuserbjudanden. I första hand bör du välja pokersajt baserat på säkerhet, spelutbud, betalmetoder och användarvänlighet. Om sajten sedan har en bra bonus är det bara ett plus.

Har man hittat en sajt med ett intressant bonuserbjudande bör man alltid granska reglerna och villkoren för bonusen innan man tackar ja till bonusen.

Spelar du på den svenska marknaden kan det vara bra att känna till att varje licensinnehavare bara får dela ut en bonus per spelare. Denna får bara delas ut som en välkomstbonus till nya spelare i samband med registreringen eller första insättningen. Därefter får inga fler bonusar ges ut.

Slutord om att hitta rätt pokersajt

Genom att överväga dessa faktorer och göra noggrann research kan spelare enklare hitta en pokersajt som erbjuder en säker, rättvis och rolig spelupplevelse.

En man sitter vid datorn och spelar cash game poker hos en pokersajt.

Spela poker online – så är det

Onlinepokern erbjuder en mångsidighet som fysiska casinon omöjligt kan konkurrera med. Hos pokersajter online finns ofta ett brett utbud av speltyper och spelvarianter så att spelare kan hitta både pokerspel och format som passar deras spelstil och insatsnivå.

De mest spelade pokervarianterna på nätet är Texas Hold’em och Omaha, men det går att hitta sajter med ett bredare utbud av pokerspel än så för den som även är intresserad.

Inom onlinepoker finns det tre huvudsakliga spelformat: turneringar, kontantspel och Sit & Go.

Turneringar

I turneringar betalar man en engångsinsats och får en stapel marker att spela med. Om markerna tar slut är man utslagen. Spelaren som överlever längst och samlar flest marker vinner. I turneringar fördelas prispotten mellan de bästa spelarna i turneringen. Ju bättre placering man når desto större blir vinsten.

I online-pokern finns många olika typer av turneringar. Till exempel turneringar med snabbt tempo, turneringar där man får många marker att starta med, turneringar med bounty-priser och turneringar där man får fler chanser att köpa in sig om man blivit utslagen.

Kontantspel

I kontantspel köper man in sig med riktiga pengar och får en summa marker att spela med som motsvarar summan man köpt in sig för. Markerna i kontantspel har alltså ett direkt monetärt värde. I ett kontantspel kan man inte slås ut, om markerna tar slut kan man köpa fler om man vill. Man kan också lämna spelet när man vill och tar då med sig de marker man har och växlar in dem mot riktiga pengar. Denna typ av spel är perfekt för dem som föredrar att kunna gå och komma som man vill vid bordet.

Hos pokersajter online brukar det finnas kontantbord med flera olika insatsnivåer. Det kan också gå att hitta anonyma bord där spelarnas alias inte visas och bord med snabbpoker. I snabbpokern sätts man vid ett nytt bord så fort man slängt sin hand så att man inte behöver sitta och vänta på att handen ska spelas klart.

Sit & Go

För spelare som söker ett snabbare spelalternativ finns spelformer som till exempel Sit & Go turneringar. Sit & Go’s är små turneringar med plats ett mindre antal spelare som börjar så snart alla platser i turneringen är fyllda. De är perfekta för spelare som gillar turneringar, men som inte vill lägga ner så lång tid som en traditionell turnering tar.

Sit & Go’s med slumpad prispott

Den som vill ha ett ännu högre spänningsmoment kan köpa in sig i Sit & Go-turneringar med slumpad prispott. Dessa kallas för lite olika saker hos olika pokersajter. Vissa kallar sina Sit & Go med slumpad prispott för Spin & Go, någon annan kallar dem för Hexapro. Gemensamt för dessa spel är att de fungerar som Sit & Go-turneringar, men innan spelet startar slumpas en prispott fram. Innan spelet börjar vet man alltså inte hur hög prispotten blir. Hur hög prispotten kan bli varierar beroende på hos vilken sajt man spelar hos. Men hos unibet kan den till exempel bli mellan 1,5x insatsen upp till 1000x insatsen. Att prispotten når de höga summorna är dock väldigt sällsynt. Nivån på prispotten avgörs lite som ett lotteri där det finns många lotter med liten vinst och några få med stora vinster.

Slutord om speltyper

Dessa olika speltyper och varianter inom onlinepoker säkerställer att spelet aldrig blir monotont och att det alltid finns nya utmaningar att utforska, vilket gör onlinepoker till ett ständigt engagerande och underhållande spel för alla inblandade.

Mer att läsa

En träskult med texten Poker och "En guide till poker"

Teknik och mjukvara

När det kommer till onlinepoker är själva pokerklientens kvalitet oerhört viktig. Mjukvarans kvalitet påverkar allt från spelarnas säkerhet till användarvänligheten och spelutbudet. Den hanterar allt från att säkerställa att korten delas ut rättvist och att potterna fördelas korrekt till att skydda spelares personliga och finansiella information.

Pålitliga pokersajter använder avancerad krypteringsteknologi för att skapa en säker miljö där spelarna kan känna sig trygga. Dessutom är pokerklienten testad av en oberoende aktör som kontrollerar att den fungerar som den ska. Seriösa pokersajter använder sig också av avancerad teknik för att upptäcka misstänkt fusk och spelare med spelproblematik.

Designen av pokerklienten är även avgörande för att skapa en behaglig och intuitiv spelupplevelse, vilket gör att spelare kan fokusera på spelandet istället för att leta efter spel och olika inställningar.

Någon spelar poker i mobilen

Poker i dator och mobil

I dag kan man spela poker i både mobilen och datorn hos de flesta pokersajter. Vill man spela i mobilen behöver man oftast ladda ner en poker app för att kunna spela. Apparna är ofta designade för att dra så lite batteri som möjligt och vara effektiva när det gäller dataanvändning. Man bör dock vara medveten om att det ändå går åt en del batteri och data när man spelar i mobilen. Den lilla skärmytan kan också vara en nackdel och därför föredrar många spelare att spela via datorn när det går.

Spelar man i datorn brukar man kunna välja mellan att ladda ner pokerklienten till datorn eller spela direkt i webbläsaren. Den nedladdningsbara klienten kan ibland ha stöd för fler funktioner.

Användning av pokerprogram

När man spelar online finns olika typer av pokerprogram man kan använda sig av för att förbättra sitt spel. Dessa kan till exempel innehålla odds-kalkylatorer, databaser för spelarstatistik och analyser av spelsessioner. Programmen kan ge värdefull insikt i ens spelstil och hur man kan förbättra sitt spel. Det är dock viktigt att vara medveten om att många pokersajter har restriktioner gällande vilka typer av pokerprogram som är tillåtna under spel. För att undvika överträdelser av sajtens regler, är det avgörande att du noggrant läser igenom och förstår deras policy för tredjepartsprogramvara innan du börjar spela.

Insättningar och uttag

När man spelar online behöver man sätta in och ta ut pengar hos pokersajten. Traditionellt sett erbjuder pokersajter ett brett utbud av betalningsalternativ, men på senare år har många sajter valt att skala ner utbudet av betalmetoder. I dagsläget går det dock att hitta pokersajter som erbjuder insättningar via e-plånböcker som Skrill och Neteller, direktöverföringar via trustly, mobilbetalningar via swish och insättningar via kontokort som Mastercard och Visa. Varje metod har sina egna fördelar och nackdelar när det gäller behandlingstider, avgifter och bekvämlighet.

Insättningar kommer oftast in på spelkontot omedelbart, medan uttag kan ta allt från några timmar till flera dagar beroende på vilken uttagsmetod som använts och sajtens policy för utbetalningar.
Angående avgifter så har många pokersajter avgiftsfria insättningar och uttag, men avgifter kan förekomma. Därför är det viktigt att läsa igenom sajtens regler och villkor för att undvika oväntade avgifter. Det är också viktigt att vara medveten om att betalleverantören kan ta ut avgifter på transaktionen.

Staplar med pokermarker på ett bord som utgör en spelares bankrulle.

Att hantera en bankrulle i poker

När man spelar poker är det viktigt att ha en effektiv bankrullehantering. Detta gäller oavsett om man spelar online eller live. Bankrullen är den summa pengar som du som spelare avsätter för att spela poker med, en pokerbudget helt enkelt.

Det är viktigt att ha en bankrulle så att man inte spelar för mer pengar man har råd att förlora och för att ha koll på hur mycket pengar man har att spela med. Effektiv bankrullehantering innebär nämligen också att man anpassar spelinsatserna efter bankrullens storlek, vilket kan öka speltiden och minska risken för att bankrullen spelas bort.

Hos sajter med svensk licens får du som spelare hjälp att sätta en spelbudget då man behöver ange en insättningsgräns i samband med att man registrerar sig. Insättningsgräns ska sättas per dag, per vecka och månad. Lägg lite tid på att sätta en insättningsgräns som passar din budget. Insättningsgränsen går när som helst att sänka. Höjningar går igenom först efter några dagar för att motverka impulsbeslut.

Bild på en tjock lagbok i läder med guldpräglat omslag.

Lagar och regler när man spelar onlinepoker

Som spelare är det viktigt att tänka på att onlinepoker är en aktivitet som är strikt reglerad av lagar och regler som kan variera betydligt mellan olika länder. Att förstå dessa juridiska aspekter är avgörande för både spelare och operatörer inom industrin. Därför är det viktigt att sätta sig in i de juridiska aspekterna med onlinepoker innan man börjar spela.

Varje land har sina egna specifika lagar och regler. I Sverige tillämpas ett licenssystem vilket innebär att alla pokersajter som verkar på den svenska marknaden måste ha en licens utfärdad av Spelinspektionen. För att få licens måste pokersajten uppfylla svensk spellagstiftning och andra villkor från Spelinspektionen. Om en pokersajt bryter mot lagarna och reglerna kan de bli av med sin licens.
För svenska spelare finns flera fördelar med att välja en sajt med svensk licens. Dels spelar man hos en sajt som granskats av en seriös myndighet. Dels kan man få hjälp av svenska myndigheter om man skulle få problem med ett spelbolag. En annan fördel är att vinster från pokersajter med svensk licens alltid är skattefria.

Skatteregler för pokervinster varierar dock stort mellan olika länder, därför är det viktigt att läsa igenom vad som gäller på den marknad man spelar på.

Grön stämpel med texten "Bonus"

Bonusar och kampanjer hos pokersajter

När man spelar på nätet kan man som sagt stöta på olika typer av bonusar och kampanjer. På den svenska marknaden är endast välkomstbonusar tillåtna. Men spelar man utanför den svenska marknaden kan man stöta på andra typer av bonusar. Vissa sajter erbjuder till exempel trogna spelare en viss procent i rake back varje månad. Andra bjuder på pokerbiljetter eller insättningsbonusar i samband med att man fyller på spelkontot. Att förstå och utnyttja de olika bonusarna och kampanjerna som erbjuds kan förbättra spelupplevelsen och även öka dina chanser till framgång.

Nedan följer en genomgång av de vanligaste bonusvarianterna på den svenska marknaden och hur du kan dra nytta av dem samt vilka fallgropar du bör undvika.

Vanliga bonusar hos pokersajter på den svenska marknaden

På den svenska marknaden får varje licensinnehavare maximalt dela ut en bonus per spelare. Bonusen får dessutom bara delas ut till nya spelare vid registreringen eller första insättningen. Dessa bonusar är vanligt förekommande hos svenska pokersajter:

 • Pokerbiljetter: en del sajter bjuder nya spelare på ett paket med pokerbiljetter i välkomstbonus. Pokerbiljetterna går sedan att använda vid utvalda bord.
 • Bonuspengar: vissa sajter delar ut bonuspengar att spela med i pokerklienten. Pengarna kan antingen delas ut i samband med registreringen, vid första insättningen eller när man omsatt sin insättning på spel. En del erbjudanden är utformade så att alla nya spelare får lika stor bonus, andra erbjudanden är utformade så att man får mer i bonus ju större insättning man gör.

För att maximera fördelarna från bonusar bör du läsa villkoren noggrant. Detta kan inte betonas nog. Villkor och krav som omsättningskrav och tidsbegränsningar kan ha stor inverkan på bonusens verkliga värde. Med omsättningskrav menas att man behöver omsätta bonuspengarna eller vinsten från bonusen på spel ett antal gånger innan man kan ta ut pengarna.

Fallgropar att undvika gällande bonusar

När du utnyttjar bonusar, se upp för följande fällor:

 • Stränga omsättningskrav: Vissa bonusar kan se generösa ut vid första anblicken men kommer med höga omsättningskrav som gör det svårt att faktiskt realisera någon ekonomisk vinst.
 • Vinstbegränsning: En del bonusar kommer med ett maxtak för hur mycket man kan vinna när man spelar med bonusen. Det är viktigt att vara medveten om detta så att man inte blir besviken.
 • Vissa betalmetoder kan vara uteslutna från bonus: Vissa sajter delar inte ut bonus till spelare som sätter in pengar med vissa betalmetoder. Vill du ta del av ett bonuserbjudande bör du därför kontrollera att det går bra att använda den betalmetod du tänkt.
 • Max en bonus per spelare: En licensinnehavare får bara dela ut en bonus per spelare. Om en licensinnehavare driver flera sajter kan du därför bara ta emot bonus hos en av sajterna.
 • Kort giltighetstid och lite tid att omsätta bonusen: Se till att du har tillräckligt med tid på dig att möta bonuskraven innan bonusen löper ut.
 • Spelbegränsningar: Vissa bonusar kan bara användas på specifika spel eller turneringstyper, vilket kan begränsa ditt spelval.

Genom att vara medveten om dessa aspekter kan du undvika dåliga bonuserbjudanden som försämrar spelupplevelsen och istället hitta bonusar som passar dig.

En man med VR-glasögon som ska illustrera någon som spelar poker i VR.

Onlinepokern i framtiden

Som vi nämnt så har onlinepokern utvecklats en hel del sedan den introducerades i slutet på 90-talet och början av 2000-talet. Nätpokern fortsätter dessutom utvecklas och står inför en spännande framtid. Förändringar i regelverk och tillkomsten av ny teknik, såsom artificiell intelligens (AI) och virtuell verklighet (VR), är några av de faktorer som vi tror kommer vara med och forma nätpokerns framtid.
Artificiell intelligens (AI) har redan börjat göra avtryck i spelbranschen. AI kan till exempel användas för att förbättra säkerheten genom att upptäcka och motverka fusk. Virtuell reality (VR) har å andra sidan potential att erbjuda en mer verklighetstrogen spelupplevelse. Genom VR kan spelare slå sig ner vid ett virtuellt bord, observera motståndares gester och beteenden och få en upplevelse som liknar den vid ett fysiskt bord. Denna teknik har potential att attrahera en ny publik genom att kombinera spänningen och realismen från livepoker med onlinepokerns bekvämlighet.

Än så länge har dock inte VR fått fäste hos pokersajterna, men vem vet vad som händer i framtiden när tekniken blir mer utbredd och använd hos spelarna?

Förutom ny teknik så kommer nätpokerns framtid också påverkas av spridningen och expansionen till nya marknader. Onlinepokerns ökade popularitet har skapat ett ökat behov av lagar och regler och därför införs spelregleringar i många länder för att bättre kontrollera och övervaka spelbolagen online. Detta görs dels för att skydda spelarna och dels för att kunna beskatta spelbolagen för att öka de statliga intäkterna. Med ökad reglering förbättras regler för ansvarsfullt spelande, vilket inte bara skyddar spelare utan också bidrar till en mer hållbar spelindustri.

FAQ

Finns det svenska pokersajter?

Hur hittar jag en bra pokersajt?

Varför ska jag välja en pokersajt med svensk licens?

Kan jag spela poker i mobilen?