Fotbolls-VM är den största och mest ärofyllda turneringen i landslagsfotbollen. Att vinna ett VM-guld är få förunnat och endast åtta nationer har vunnit turneringen sedan den första spelades 1930. Turneringen spelas var fjärde år och föranleds av ett tufft kval.

Så går fotbolls-VM till

I ett fotbolls-VM är det 32 lag, från alla världens hörn, som deltar. Europa är den kontinent som har flest VM-platser hela 13 stycken följt av Afrika och Sydamerika som har fem direktplatser. Dock har Europa och fotbollsförbundet UEFA flest registrerade landslag som konkurrerar om VM-platserna. I konstrast har Oceanien endast en playoff-plats där det vinnande laget av Oceanien kvalet kommer att få spela ytterligare en kvalmatch mot ett lag från en annan kontinent, för att på så vis kvala till VM.

Sex kontinenter och fotbollsförbund är anslutna till det internationella fotbollsförbundet FIFA som arrangerar fotbolls-VM. Endast nationer som är anslutna till de sex fotbollsförbunden har möjlighet att kvala till VM.

Förbunden som är anslutna till FIFA

AFC (Asien) – 4 direktplatser och en playoff-plats
CAF (Afrika) – fem direktplatser
CONCACAF (Nordamerika, Centralamerika och Karibien) tre direktplatser och en playoff-plats
CONMEBOL (Sydamerika) – fem direkplatser och en playoff-plats
Uefa (Europa) – 13 direktplatser
OFC (Oceanien) – en play-off plats

Åtta nationer har vunnit VM-guld

Sedan det första fotbolls-VM:et spelades 1930 har åtta nationer vunnit ett VM-guld på de 19 mästerskap som har spelats; Brasilien, Spanien, Tyskland, Uruguay, Frankrike, Italien, Argentina och England. Och som du ser är det endast lag från Europa och Sydamerika som har vunnit turneringen. USA är den enda nationen utanför Europa och Sydamerika som har tagit en medalj, ett brons i det första VM:et 1930 och som delade tredjeplatsen med Jugoslavien. Sydkorea var dock ytterst nära att knipa Asiens första VM-medalj, i VM på hemmaplan 2002, men då förlorade man bronsmatchen mot Turkiet, med uddamålet, 2-3.

Brasilien är mesta mästarna

Den nation som har tagit flest guld i fotbolls-VM genom historien är Brasilien, som har hela fem guld på meritlistan, så sent som 2002. Italien är nationen med nästflest medaljer, fyra stycken, och det fjärde VM-guldet kammade man hem 2006, lite överraskande, i finalen mot Frankrike. Tyskland är dock den nation med flest medaljer, hela elva stycken, varav tre guld, fyra silver och fyra bronsmedaljer.

Sveriges framgångar i fotbolls-VM

Ironiskt nog har Sverige varit mer framgångsrikt i VM än i EM, dock har man kvalificerat sig till nästan dubbelt så många VM-turneringar genom åren hela elva stycken. Sverige har en silvermedalj, från VM på hemmaplan 1958, samt två bronsmedaljer, dvs tre VM-medaljer totalt, att stoltsera med. Givetvis är det VM-bronset 1994 som de flesta har på näthinnan med Brolin och co som skrällde sig igenom turneringen och knep bronset genom att bland annat krossa Bulgarien med 4-0 i bronsmatchen. Sverige har haft svårt att kvala till VM de senaste åren och misslyckades med att kvala till både fotbolls-VM i Sydafrika 2010 men också till Brasilien-VM 2014.