Fotbolls-EM är ett mästerskap för de europeiska landslagen som är medlemmar i det europeisk fotbollsförbundet UEFA (Union of European Football Associations). Det första mästerskapet spelades 1960 och vanns av Sovjetunionen som besegrade Jugoslavien på straffar.

Europamästerskapet i fotboll spelas varje fjärde år, samma år som sommarspelen, men med två års mellanrum till fotbolls-VM. Sedan 1996 har 16 lag deltagit i EM men sedan ett nytt beslut kommer hela 24 lag att delta från och med Frankrike-EM 2016. För att ett lag ska få delta i ett EM måste laget kvala, detta gäller dock inte värdnationen som är direktkvalificerat.

Så spelas fotbolls-EM

Det nuvarande upplägget för fotbolls-EM är enkelt. Lagen delas inledningsvis in i grupper med fyra lag i varje grupp, från och med Frankrike-EM 2016 är det sex grupper. I gruppspelet möts varje lag en gång och de två bästa lagen från varje grupp tillsammans med de fyra av de bästa treorna går vidare till slutspelet. I slutspelet är det direktutslagning som gäller tills två lag möts i en final där vinnaren av EM-guldet ska avgöras. I det nuvarande upplägget är det ingen match om tredje pris.

Unikt upplägg när fotbolls-EM firar 60-år 2020

I fotbolls-EM 2020 kommer man att fira 60-års jubileum med att dela upp mästerskapet som kommer att spelas i 13 arenor och platser runt om i Europa, till skillnad från tidigare mästerskap där ett eller två länder arrangerar mästerskapet. Detta är också ett sätt att försöka ge mästerskapet mer uppmärksamhet samtidigt som fler nationer får vara med och delta.

Fotbolls-EM håller hög internationell status

Fotbolls-EM håller hög status bland de europeiska lagen och är det största mästerskapet efter fotbolls-VM. Kanske inte så konstigt med tanke på att många av de europeiska lagen som exempelvis Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien har stjärnspäckade landslag med världsstjärnor på nästan alla positioner och som också är högaktuella i diskussionerna när det kommer till VM.

Sveriges framgångar i fotbolls-EM

Sverige har deltagit och kvalat till fotbolls-EM fem gånger och det bästa resultat var under EM på hemmaplan 1992 då man knep en delad tredje plats med Holland, det var också det första EM:et som Sverige deltog i. Under 2000-talet har dock Sverige kvalat till EM fyra mästerskap i rad och bästa resultatet under 2000-talet är en kvartsfinal som man förlorade efter straffar mot just Holland. Senaste Sverige deltog i fotbolls-EM var 2012 och då åkte man ut ur mästerskapet redan under gruppspelet.

Spanien är mesta mästarna

Det lag som har flest EM-guld är Spanien med tre stycken. Laget blev historiskt när man 2012 försvarade sitt guld från 2008 och lev därmed den första nationen att försvara ett guld. Värt att notera är att Spanien även bärgade VM-guldet under 2010 för att ytterligare befästa sin dominans i landslagsfotbollen.