Sommar-OS

Sommar-OS är världens största sportevenemang där alteter från alla världens hörn är med och tävlar om de medaljerna. Inom, nästan, alla sporter är ett OS det största man kan vara med om och också det största man kan vinna.

Sommar-OS arrangeras var fjärde år vilket innebär att atleterna har ett fåtal chanser på sig att vinna en OS-medalj i sin livstid, vilket gör mästerskapet än mer åtråvärt. Kvalen är ofta hårda samtidigt som varje nation, oftast, har ett begränsat antal platser och möjligheter att skicka aktiva till ett OS.

Sommar-OS härstammar från Antikens Grekland

De olympiska spelen härstammar från Antikens Grekland då man var fjärde år arrangerade tävlingar, i staden Olympia, under sommarhalvåret för att hedra gudarna. Det finns uppgifter som styrker att de antika spelen härstammar från 776 före Kristus och ska ha pågått under cirka 1200 år till och med år 394 efter Kristus, då spelen förbjöds.

När man återigen bestämd sig för att arrangera OS på nytt, i modern tappning, var det därmed naturligt att Grekland fick stå som arrangör för sommar-OS 1896. Fransmannen Pierre de Coubertin låg bakom återupplivandet att de olympiska spelen och grundtanken var att sporten skulle förena nationerna och förhindra stridigheter. Internationella olympiska kommittén, IOK, är den organisation som bildades för att administrera och arrangera mästerskapen.

Sommar-OS har växt genom åren

I det första sommar-OS:et 1896 var det 14 nationer som deltog med 250 manliga atleter och 42 medaljevent på programmet. Det är en oerhört stor skillnad mot dagens jättearrangemang med över 10000 aktiva från 205 nationer och med ett program med över 300 medaljevent.

Till en början var det bara sommar-OS som var aktuellt men med inslag av vintersporter under vissa mästerskap. Med tiden så bestämde man sig för att vintersporterna bör ha ett helt eget mästerskap och 1924 så stod Frankrike som värd för det första vinter-OS:et.

Många sporter kvar på programmet från Antikens olympiska spel

Även om dagens olympiska spel har en mer modern anpassning är det många sporter och grenar som lever kvar från Antikens motsvarighet, som exempelvis; längdhopp, löpning, diskus, boxning, ridning, spjut, brottning med flera.

Vilka sporter som ska vara med på programmet i ett OS bestäms av IOK. I skrivandets stund är det 26 sporter med på programmet i ett sommar-OS och inför varje mästerskap förs diskussioner om vilka sporter som ska vara med eller läggas till. Därmed finns det möjlighet att dessa 26 sporter utökas eller minskas beroende på besluten.