Matchstart: 13/3 20:45     Serie/Liga: Champions League

Roma fick med sig ett helt okej 2-1-resultat i första mötet med Shakhtar Donetsk. Bortamålet var viktigt och innebär att de är vidare vid seger med 1-0 eller med mer än ett mål. Shakhtar är inget lag de kommer sopa undan, men vi tror att italienarna lyckas. Vårt speltips är en 1:a och den spelar vi hos SuperLenny till 1,70 gånger insatsen.

Odds på Roma – Shakhtar Donetsk

1.67 4.40 5.05 Spela
1.65 4.50 5.45 Spela

Hållit nollan i tre raka

I Serie A har Roma två raka vinster mot tufft motstånd i form av Napoli och Torino. 2-4 på bortaplan mot ligatvåan och 3-0 senast. Alla målen kom i andra halvlek och Manolas, De Rossi och Pellegrini stod för dem. Nainggolan passade fram till de båda sista. Förutom hyfsad form så har Roma historien på sin sida, åtminstone när vi tittar på matcher där ett lag förlorar första mötet borta med 2-1. I över hälften av fallen går de faktiskt vidare. Å andra sidan har de bara slagit Shakhtar en gång på fem försök och förlorat övriga. I just Romas fall kan det dessutom vara lite lurigt – de har inte tagit sig vidare någon gång när de förlorat det första mötet. Skulle Roma ta sig till kvartsfinal så är det tredje gången de tagit sig så långt. Båda de tidigare gångerna har de förlorat mot Manchester United. På de tre senaste hemmamatcherna i turneringen har de inte släppt in ett enda mål. Då har de stått för två vinster och ett kryss.

Förlorat sex av sju borta

Shakhtar leder den Ukrainska ligan och är både regerande ligamästare och cupmästare. I Ukrainsk fotboll är de den stora dominanten och då och då sticker de fram hakan även i Champions League. De har fem raka vinster och det insläppta målet mot Roma är faktiskt det enda de har åkt på. Samtidigt har de gjort 18 framåt. De slog också Manchester City på hemmaplan, visserligen i en match där City inte hade någonting att spela för, men ändå. De har alltså klar fördel i inbördes möten mot Roma då de har vunnit fyra av fem matcher mot dem. Senast Shakhtar var i kvartsfinal var 2010/11, och då tog de sig dit genom att besegra just Roma i två möten. 6-2 totalt då. Bortaspelet i Champions League har dock varit en gren där ukrainarna inte varit så lyckosamma senaste tiden. Segern mot City är den enda på de sju senaste matcherna, övriga sex har de förlorat. Enda matchen de någonsin har vunnit på bortaplan i utslagsfasen av Champions League är den mot Roma 2011.

Speltips – Shakhtar får ge sig

Det är en svårtippad match som står på schemat. Roma har inte släppt in ett enda mål på de tre senaste hemmamatcherna i Champions League, men de har förlorat fyra av fem möten med Shakhtar Donetsk. Ukrainarna har bara vunnit en av de sju senaste bortamatcherna och är klart starkare hemma. Shakhtar har fördel när matchen startar, men vi tror inte att de har det när domaren blåser av. Speltips blir en 1:a och den spelas till oddset 1,70 hos SuperLenny.