Många år sedan ett svenskt lag gick så här bra

Östersund är en enda stor framgångssaga. De har slagit ut Galatasaray och PAOK, och det bara på vägen till gruppspelet. I gruppen hamnade de med svåra motståndare i form av Athletic Bilbao, Hertha Berlin och Zorya Lugansk. Det stoppade dem inte från att bara förlora en enda match och gå vidare som tvåa. I första slutspelsmatchen ställs de nu alltså mot stora, starka Arsenal. Ingen lätt match, men har vi lärt oss någonting är det att vi aldrig ska räkna bort Östersund. Senast ett svenskt lag gick så här långt i en europaturnering var 2007/08, när Helsingborg nådde sextondelsfinal i UEFA-cupen. En match de för övrigt förlorade mot PSV Eindhoven. Inte sedan 1996/97 har ett svenskt lag nått åttondelsfinal i Europa. Då var det AIK som åkte ur mot Barcelona i Cupvinnarcupen. Tränare Graham Potter, som fått smeknamnet Harry med tanke på den magi han skapar med laget, har vunnit tre av sina sex matcher i Europa League. Med det är han fjärde bästa engelska tränaren. Ken Sema har skapat 16 chanser för sitt lag, tredje bäst av alla i turneringen. Senaste matchen de spelade var mot Trelleborg, där de vann med 3-0 i Svenska cupen. De fina resultaten mot bra motstånd gör att vi tror de kommer spela inspirerat och hålla jämnt åtminstone under första.

Stora, stora favoriter

Arsenal ligger på sjätte plats i Premier League. De är utan tvekan ett av Europas bästa lag. Bara tre lag har gjort fler mål i den engelska högstaligan den här säsongen. I ligaspelet har det gått lite upp och ner. På de senaste sju matcherna har de bara lyckats vinna två. Storseger mot Everton med 5-1 efter tre mål av Ramsey och mål i premiären för nyförvärvet Aubameyang följdes av derbyförlust med 1-0 mot Tottenham. Arsenal släppte mängder med chanser mot sig och siffrorna kunde ha varit betydligt större. När Arsene Wenger tillträdde tränarrollen i Arsenal, 1 oktober 1996, hade Östersunds FK ännu inte grundats. Han hann sitta på posten en månad innan det. Svenskarna blir den 124:e motståndaren han stöter på som Arsenalboss. Hela nio olika spelare har gjort mål för engelsmännen i den här säsongens turnering. Inte något annat lag har så många olika målgörare. Mkhitarian var med och vann turneringen med Manchester United i fjol och gjorde då mål bland annat i finalen mot Ajax. Han vet vad som krävs för att gå hela vägen. På bortaplan har de dock bara snittat ett mål per match i ligaspelet, och det kan straffa sig mot Östersund.

Speltips – Östersund håller i åtminstone en halvlek

Naturligtvis är Östersund stora favoriter mot lilla Östersund. Svenskarna är en Volvo 740 som ställs mot en Porsche. Alla vet att de är sämre, men de ger aldrig upp. De har överträffat sig själva gång efter annan, och vi tror att de kommer vara rejält på hugget från början på hemmaplan. Vårt speltips är att efter 45 spelade minuter så håller de jämna steg med de engelska jättarna. Ett handikappspel med Östersund +1 ger oss 2,60 gånger pengarna på 1:an under första halvlek hos LeoVegas.

Publicerad: 2018-02-13

Skribent: Tobias Ljungkvist