Svag inledning för Bilbao

Athletic Bilbao som alltså vanligtvis hör till spanska ligans bättre lag och har spelat final i Europa League för bara några år sedan. Ett etablerat lag på europeisk nivå. Och ett lag som fick kämpa och slita och med nöd och näppe klarade ett kryss mot Östersunds FK. I ligaspelet har Athletic gått in i en rejäl svacka och har bara en seger på de sju senaste. 1-0 mot Sevilla följdes av 1-0 borta mot Leganes och 0-2 mot Barcelona. Inaki Williams kvitterade mot Östersund, men i ligaspelet är det Aduriz som varit mest lyckosam med fyra mål. Tio mål på tio matcher är ett klart sämre snitt än vad förra säsongens 1,4 per match innebar. Förra säsongen gjorde de 1,9 mål per match i snitt på hemmaplan, medan de faktiskt ligger under ett per match under säsongen. I Europa League har det bara blivit två poäng efter kryss mot Hertha berlin, förlust mot Zorya och kryss mot Östersund. Vi tror dock att de plockar betydligt fler poäng under andra halvan av gruppspelet.

I topp i gruppen

I allsvenskan har de i skrivande stund fortfarande chansen att gå upp på andra plats och klättra förbi både Djurgården och AIK. Samtidigt kan de vid förlust mot Jönköping i sista omgången bli omsprungna på mållinjen av Häcken. Allt som allt har Östersund gjort en klart godkänd säsong. Tre raka segrar, först 3-0 mot Örebro, sedan 0-1 mot IFK Göteborg och senast stabila 4-1 mot Elfsborg har gjort att chansen till en respektingivande andraplats lever. Sveriges hopp i Europa har verkligen presterat och till de flestas stora förvåning är det Östersund som leder grupp J i Europa League. Vinst mot Zorya med 0-2, vinst mot Hertha Berlin med 1-0 och kryss mot Athletic Bilbao efter att ha varit i ledningen fram till bara någon minut återstod att spela. Östersund var dessutom det lag som spelade bäst fotboll och skapade mest. Saman Ghoddos har varit livsfarlig med sitt målskytte, men även de engelska spelarna med Hopcutt i spetsen har varit gynnsamma.

Speltips – Båda lagen nätar

Vår känsla är att Athletic Bilbao vinner matchen hemma i Spanien. Östersund har överbevisat oss tidigare och vi svenskar kan väl någonstans hoppas att de gör det igen. Vårt speltips däremot är att båda lagen gör mål. Athletic har inte varit särskilt framgångsrika i vare sig liga eller Europa League och Östersund har gått riktigt bra nu i slutet. Vi tror att båda lagen finns i målprotokollet när domaren blåser av och spelar till oddset 2,20 hos BetHard.

Publicerad: 2017-10-30

Skribent: Tobias Ljungkvist