SSkillnad på holländska ligan och CL

Förra säsongens förstaplats i ligan var den första på nästan 20 år och glädjen var naturligtvis enorm i Feyenoord. So far, so good i inledningen av den nya säsongen. På sju matcher har det blivit fem vinster och två förluster. Det gör att de är tvåa i ligaspelet, fem poäng efter PSV Eindhoven. Ligan började med fyra raka vinster innan just PSV blev för svåra och kunde vinna med 1-0. Därefter förlust mot NAC Breda med 0-2. I den senaste ligamatchen spelade Feyenoord borta mot AZ Alkmaar och vann med stabila 0-4. Svenske Sam Larsson spelade fram till ett mål och satte ett själv medan Berghuis nätade två gånger. På Champions League-nivå är det desto svårare. Manchester City vann enkelt med 0-4 i premiären och i andra omgången slutade det med bortaförlust mot Napoli, 3-1. Spelarna har inte riktigt den nödvändiga rutinen för att kunna utmana de tuffa lagen på Europeisk nivå.

Shakhtar dominerar på hemmaplan

I Ukraina så är det Shakhtar Donetsk som dominerat under många, många år. Tio av de femton senaste ligatitlarna har hamnat hos de svart-orangea och det har inte varit oförtjänt. Med en stomme av Ukrainska spelare, spetsat med främst brasilianare så har de byggt upp en riktigt vass trupp som utmanat jättarna i Champions League flera gånger. Tolv matcher, tio vinster hittills under säsongen och en komfortabel lucka ner till Dynamo Kiev i nuläget. Vägen ligger öppen för ännu en ligatitel, men en framgång på europeisk nivå skulle förstås smälla riktigt högt. Tre raka vinster i ligan, senast med 3-2 mot Vorskla. I gruppen i Champions League började de hemma mot Napoli och vann med 2-1. I bortamötet mot Manchester City fick de dock ge sig efter 2-0. Det är dock på hemmaplan ukrainarna är som starkast och målvakten Pyatov känns som en säkerhetsrisk i var och varannan match. Vi tror dock lagets rtin kommer att visa sig viktig.

Speltips – Shakhtars rutin avgör

Feyenoord gör det bra i holländska ligan, men avsaknaden av rutin från större matcher gör att de väger ganska lätt i europasammanhang. De har haft det svårt i de inledande matcherna och lär ha det fortsatt svårt. Shakhtar har fällt många stora, stora lag och har en intressant trupp med ett par riktigt vassa brassar. Vårt speltips är en 2:a, och den spelar vi till 2,15 gånger pengarna hos Unibet.

Publicerad: 2017-10-14

Skribent: Tobias Ljungkvist