Bra start i kvalgrupp A för Sverige

I VM-kvalets grupp A har Frankrike tagit tag i taktpinnen. Fyra vinster och ett kryss innebär att man leder gruppen på 13 poäng. Tvåa är Sverige med tio. Därefter jagar Bulgarien som har spelat ihop nio poäng och Holland med sju. Vitryssland och Luxemburg är avhängda. Sverige har fått en tuff grupp, men är ändå med bra. Krysset mot Holland gav en positiv start och därefter har det rullat på. Enda förlusten har kommit mot just Frankrike när man förlorade med 2-1 borta.

Nytt lag utan Zlatan

Sverige har tre raka vinster. Först fick Slovakien en ordentlig uppläxning efter hela 6-0. Vitryssland slogs sedan tillbaka innan ett Portugal som är regerande europamästare fick se sig besegrade efter 2-3 på Cristiano Ronaldos Madeira. Victor Claesson stod för två mål. I matchen mot Vitryssland gjorde Bundesligastjärnan Emil Forsberg lika många. Det svenska landslaget söker en ny identitet efter eran med Zlatan Ibrahimovic, och även om det inte varit sexigt alla gånger så har man ändå någonting bra på gång. Man har visat att man kan slåss med de stora, och förhoppningarna på att generationen med U21-spelarna som vann EM 2015 ska kunna kliva in och ta plats i A-landslaget.

Svårslaget lag

Frankrike är ett lag med världsspelare i mängder. Världens genom tiderna dyraste spelare, Paul Pogba, är viktig i sin mittfälltsroll och målspottaren Griezmann betyder mycket med sin snabbhet. Lägg där till en Lacazette som gjort 37 mål på 45 matcher i alla turneringar för Lyon i år så kan man räkna ut att det svenska försvaret kommer sättas på prov. På sina nio senaste matcher har laget lyckats vinna sex. Utöver det två kryss och en förlust i träningsmatch mot Spanien. Senaste matchen gjorde Giroud tre mål när Paraguay slogs tillbaka med hela 5-0. Hugo Lloris var en bidragande orsak till Tottenhams framgångar i år och blir ett stort hinder för de svenska anfallarna.

En svensk vinst på de 14 senaste mötena

Frankrike förlorade mot Sverige i EM 2012, när Zlatan Ibrahimovic satte turneringens vackraste mål till 1-0 och Sebastian Larsson tryckte dit 2-0 i slutminuterna. Efter det är det två raka segrar för fransmännen. För att hitta den senaste vinstmatchen mot Frankrike förutom den i EM får man för Sveriges del gå ända tillbaka till 60-talet. I elva raka matcher gick Blågult utan seger.

Speltips – Sverige gör det bra defensivt och kryssar

Vi tror dock på Janne Andersson och hans mannar. Trots att Frankrike är stora favoriter är Sverige svårslagna på hemmaplan. 3.60 gånger pengarna på ett kryss är spelvärt. Frankrike ska vara det bättre laget, men en defensivt stark insats lägger grunden för Sverige.

Publicerad: 2017-06-06

|
Uppdaterad: 2017-11-30 11:53:24

Skribent: Tobias Ljungkvist