Andra raka ligatiteln

FC Köpenhamn har tagit sin andra raka danska ligatitel och har under de senaste åren till och med nått Champions League-slutspelet. Att de är Danmarks bästa lag är svårt att säga emot, och stundtals känns de även som bäst i Norden, även om Malmö FF säkert har synpunkter på det. Under den gångna säsongen förlorade FCK bara en match i sin Champions League-grupp där de kom trea i en grupp med Leicester, Porto och Club Brügge. Nio poäng var två färre än Porto och man fick istället fortsätta i Europa League. Där gick man till åttondelsfinal, men förlorade dubbelmötet med den blivande finalisten Ajax med totalt 2-3. FC Köpenhamn ska försvara cuptiteln och avser ta sin tredje raka seger i DBU Pokalen.

Nära Europa League förra säsongen – nu är man där

Bröndby skördade stora framgångar under 80- och 90-talet och även in på det nya milleniet. Totalt tio ligatitlar har det blivit för Köpenhamnsklubben. Den senaste kom 2004/05. I år slutade man tvåa bakom FC Köpenhamn. Med en omgång kvar är man hela 19 poäng efter. I kvalet till Europa League var man mycket nära att ta sig till slutspel, men efter att i tur och ordning ha slagit ut isländska Valur, skotska Hibernian och tyska Hertha Berlin så blev grekerna i Panathinaikos för svåra. 1-1 i returen på hemmaplan hjälpte föga för Bröndby när de förlorade bortamatchen med 3-0. Man föll på målsnöret.

Tva lag med sviktande form?

Bröndby är i katastrofalt dålig form och har inte vunnit i ligan på fem omgångar. Man har nu fyra raka förluster, men är trots det säkra på andraplatsen och har kvalificerat sig för Europa League nästa säsong. Man har heller inte gjort mål på de tre senaste omgångarna. Både kvartsfinalen och semifinalen i cupen gick till förlängning där man till slut kunde vinna mot Randers respektive Midtjylland. FC Köpenhamn å sin sida dominerade Superligaen under första delen innan slutspelsfasen drog igång. Inte en enda förlust på 26 omgångar. Mästerskapsrundan började på precis samma sätt, och det dröjde faktiskt ända till förr-förra omgången innan lagets första förlust kom. Midtjylland kunde vinna med 3-2 och i den senaste omgången förlorade FCK mot Lyngby med 3-1. Med två insläppta mål hittills i cupen har vägen till final varit spikrak. I semin slog man Vendsyssel med 0-2.

Speltips – Bröndby mållösa

Under säsongen 2016/17 har FC Köpenhamn och Bröndby mötts fyra gånger hittills och även om det varit jämna matcher rent målmässigt – kryss och uddamålsförluster för Bröndby – så kan vi inte bortse från att FCK bara släppt in ett enda mål på 360 minuters spel. Vi tror återigen på en tuff och jämn match, men att FC Köpenhamn håller nollan. Under 0,5 mål för bortalaget ger 2.30 gånger pengarna hos SuperLenny.

Publicerad: 2017-05-22

Skribent: Tobias Ljungkvist