Pokerspel är som tidigare nämnt ett kortspel som är väldigt beroende av odds och sannolikheter. Inte på det sättet att det kommer påverka korten som kommer upp på något nämnvärt sätt men då spelet inkluderar pengar så är just de här faktorerna väldigt viktiga. Att sätta sannolikheten till att man träffar rätt hand till de insatser som ligger och som krävs är mycket viktigt för duktiga pokerspelare. Det är just det här som särskiljer pokerspelet från ett turspel tillika lotteri. Att behärska pokerodds gör att du som spelare kan ta dig ytterligare nivåer när det gäller pokerkarriären. Utan kunskapen om odds så har du inte mycket att hämta på toppen. Det är inte ovaligt att många använder färdiga tabeller och program som räknar ut sannolikheterna för olika förehavanden. Inte minst när det spelas online där du enkelt kan ha en tabell till hands vid sidan om skärmen. I livespel blir det lite klurigare då det förutsätter att du har lärt dig tabellen utantill. Kortfattat kan pokerodds alltså beskrivas som ett hjälpmedel hurvida du skall slänga eller fortsätta satsa på dina kort, eller kort sagt ett hjälpmedel i din pokerstrategi. Nedan följer en beskrivning på de olika pokerodds som brukar vara det som spelare rent generellt använder.

Pottodds

Pottodds är framtaget för avgöra om fortsatt spel är lönsamt i längden. Pottodds är egentligen en relation mellan storleken på den befintliga potten och hur mycket pengar du förväntas satsa för att få fortsätta vara med. Som exempel kan vi ta en pott som vid satsningstillfället ligger på $10 och din förväntade satsning för syn ligger på $5 blir pottoddsen två till en (2:1). Relationen skall sedan jämföras mot kortens odds och för den framtida handen som du satsar för att få, något som kallas för kortoddsen.

Kortodds

Kortoddsen är den andra formen av pokerodds som påvisar oddsen för att du skall träffa den handen som du själv anser dig jaga. Som exempel kan det sägas att du sitter med två hjärterkort på handen i ett parti Texas Hold’em. Floppen som kommer upp visar två hjärter och ett tredje kort som inte hjälper dig någonting. Vid nästa hjärter som äntrar bordet kommer således ge dig en färg. Här kommer begreppet outs in i bilden vilket innebär hur många kort av de som finns kvar i leken som hjälper dig att nå din tänkta hand. När du nu jagar ytterligare ett hjärterkort så innebär det att det finns nio kort kvar och du har därmed också nio outs. Två hjärterkort på handen och två på bordet av totalt 13 kort ger dig 13 – 4 kort kvar i leken, det vill säga nio. Att ha nio outs ger dig en 35 procentig chans att du faktiskt kommer få färg på antingen det fjärde eller femte kortet som kommer upp på bordet. På svenska kan det då sägas att två tredjedelar av omgångarna som spelas kommer du förlora vilket ger dig ett negativt odds på 2:1. Förhållandet ställs mot pottoddsen vilket i vårt fall var 1:2. Så länge pottoddsen överrensstämmer med kortoddsen eller att de är högre innebär att du skall spela vidare för att försöka nå det du söker. Allt annat innebär läggning rent statistiskt.

Implicerade Odds

Implicerade odds är den sista av de tre typerna och också den som anses vara den mest abstrakta och den som är svårast att ta till sig. Ett implicerat odds innebär sannolikheter för saker som ännu inte inträffat utan ger en sannolikhet för något som kan komma att inträffa längre fram i omgången. Pottodds och kortodds ser till nuvarande runda samt någon runda framåt och ger dig indikationer på hur du skall hantera dina satsningar och dina kort. Ett implicerat odds ger dig odds för saker som troligtvis händer längre fram i omgången. Ett klart exempel är när andra spelare kring bordet öser in pengar i potten och känslan av att de så kommer att göra under hela omgången är överhängande. Det här innebär att pottens storlek om två rundor kommer att vara bra mycket större än vanligt vilket innebär att lite sämre kort kanske skall fortsätta spelas då det kan ge effekt på de sista korten som kommer upp. Detta pottoddsen till trots då de skulle visa på en längre sannolikhet än kortoddsen.