Matchstart: 13/11 20:45     Serie/Liga: VM-kvalet

Italien var stora favoriter mot Sverige i första mötet men svenskarna stod upp bra. Så pass bra att det blev hemmaseger med 1-0 och Italien är rejält pressade inför returmötet på hemmaplan. Vi tror att italienarna kommer vara bättre, men Sverige försöker stänga igen.

Odds på Italien – Sverige

1.49 4.20 8.90 Spela
1.38 4.20 9.50 Spela

Tränarposten kan bli ledig

Italien hamnade fem poäng efter Spanien i en annars ganska enkel grupp. De vann sju av tio matcher, kryssade två och förlorade bara bortamötet mot spanjorerna. I lottningen blev det Sverige som skulle stå för motståndet i playoff och första mötet gick av stapeln under fredagen. Då var det ett Italien som hade svårt mot ett fysiskt svenskt lag. Bonucci och Chiellini fick jobba ordentligt mot Toivonen och Berg. Buffon ställdes på prov flera gånger. Unitedbacken Darmian var nära att kvittera Sveriges 1-0-ledning när han dundrade ett skott i stolpen, men det blev aldrig någon nätkänning för italienarna. Tränare Ventura har mycket att fundera på till returmatchen och hänger löst. Dessutom får han formera laget utan Verratti, som drog på sig ett gult kort och missar måndagens möte.

Fysiskt spel

De var absolut inte favoriter till segern, men hemma på Friends Arena och med Zlatan Ibrahimovic vakande över laget så gjorde Sverige en bra match. De var fysiska och tuffa att möta. Italien hade mycket synpunkter på det efter matchen, men de svenska spelarna ryckte bara på axlarna. Toivonen och Berg ställde till det för de italienska backarna gång efter annan och efter en timmes spel kunde Toivonen vinna en nickduell med annars starke Chiellini och nicka fram Emil Krafths inlägg till inhoppande Jakob Johansson. Den sistnämnde drog till och via italiensk spelare styrdes bollen i nät förbi Buffon. Robin Olsen hade att göra. Det var trots allt Italien som skapade lite mer, men närmre än skottet i stolpen kom de alltså aldrig. Utgångsläget för Sverige är bra, ett kryss räcker för avancemang.

Speltips – Siffrorna hålls nere

Det lär vara ett offensivt Italien vi får se på måndagen. De måste framåt, de måste göra mål. Samtidigt är italienarna sällan särskilt komfortabla med att bara ligga och pressa sig igenom en hel match, och Sverige lär inte ta några onödiga risker. Vi tror det kan komma att bli en ganska stängd match med mycket kamp.