Matchstart: 12/11 20:45     Serie/Liga: VM-kvalet

Grekland gick bort sig totalt på bortaplan mot Kroatien och förlorade med 4-1. Det innebär att chanserna till avancemang är mikroskopiska. De lär vilja visa hemmapubliken att de minsann kan hävda sig, men vi tror inte de räcker till.

Odds på Grekland – Kroatien

3.80 3.50 2.10 Spela
3.90 3.60 2.15 Spela

Många poängtapp trots svag grupp

Grekland gjorde ett halvdant kval, men lyckades knipa andraplatsen bakom Belgien. Det var nio poäng upp till belgarna och först i den allra sista omgången säkrade Grekland sin kvalplats efter 4-0 mot ett svagt Gibraltar. Visserligen blev det bara en förlust för grekerna, men fyra kryss imponerar inte på oss i en relativt svag grupp. 17 mål lyckades de göra, vilket alltså inte är särskilt många med tanke på motståndet. Mitroglou stod för sex av dem och den skäggige Marseillespelaren satte två i den avgörande gruppmatchen. I första matchen mot Kroatien var Grekland utspelade. 18-7 i skott och två tredjedelars bollinnehav för kroaterna innebär att det är svårt att få med sig ett bra resultat till returmötet. Med 4-1 i baken är det mer eller mindre kört. Vi tror att de höjer sig något till returen, men skillnaden i kvalitet är för stor.

Mer eller mindre klara

För kroaternas del var det inget fel på resultatet. Fyra olika målskyttar som med all säkerhet såg till att ta sitt land till VM i Ryssland. När (inte om) Kroatien är klara för VM så blir det femte gången de tar sig till en stor turnering via play off – fler än något annat land. Något förvånande blev de tvungna att kvala efter att Island lagt beslag på förstaplatsen i gruppen. Sex vinster, två kryss och två förluster blev resultatet och på de matcherna gjordes det bara femton mål framåt. Förvånansvärt svårt med målskyttet för ett lag med spelare som håller riktigt hög nivå när motståndet inte alla gånger varit det bästa. Fyra mål i en och samma match nu senast var en klar förbättring. Mandzukic är bäste målskytt i kvalet med fem fullträffar. Fyra insläppta är bra, och bara England var bättre med de tre bollar de släppte in. Rakitic och Modric är enormt värdefulla på mittfältet där de styr och ställer.

Speltips – Kroatien gör det igen

Vilka som går vidare är redan klart. Kroatien tappar aldrig den här ledningen. Vi ser dem dessutom som ett så pass mycket bättre lag än Grekland att vi också känner oss komfortabla med att betta på 2:an.